A skoro temat jest taki gorący, to podpowiem wam jak opisać swoja Wigilię. Przyda się do listów i wypracowań ;)
Wigilia to Heiliger Abend albo der Weihnachtsabend. W tym dniu obowiązuje post, es ist ein Fasttag. Je się dania jarskie (vegetarische Gerichte), a wieczorem na kolację (zum Abendmahl) karpia (einen Karpfen). Innym typowym daniem jest barszcz z uszkami (eine rote Beetesuppe, eine Rübensuppe, Borschtsch + Ravioli mit Pilzfüllung). Do tego oprócz ziemniaków zasmażana kapusta z grochem czyli geschwitzter Sauerkraut mit Erbsen. Przy okazji: zasmażka to die Mehlschwitze. Na deser najczęściej jest makowiec, czyli der Mohnkuchen. Jak przetłumaczyć "kutię" nie mam pojęcia, myślę, że trzeba by opisać po prostu co to jest (pszenica - der Weizen, miód - der Honig). A wieczorem śpiewa się Weihnachtslieder i ewentualnie idzie do kościoła na Mitternachtsmette
Jeśli nie wyczerpałam tematu, to piszcie w komentarzu czego brakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz